Idem als de 10 meter traditioneel, Er wordt geschoten op kaarten/blazoenen op een met klei of rubber platen gevulde bak.
De discipline
Traditioneel
- Er wordt geschoten met traditionele bogen. Dit wil zeggen dat er geen telescoopvizieren, pijlgeleiding, waterpassen of andere hulpmiddelen gebruikt mogen worden. Een diopter en ringkorrel zijn wel toegestaan.
- De bogen worden voornamelijk in Nederland en België gebruikt en worden op ambachtelijke wijze vervaardigd door bogenbouwers (maximaal 9,5 kg).
- Er kan zowel met als zonder diopter worden geschoten binnen dezelfde discipline., maar bijna alle bogen zijn voorzien van een dliopter.
- Er wordt geschoten op kaarten (blazoenen) met een puntentelling. Blazoenen zijn bevestigd (bij 20 meter) op een schietbak die meestal is gevuld met boetseerklei of leem. De laatste jaren wordt met succes ook gebruik gemaakt van een schietbak gevuld met lagen vinyl.
- De diameter van de 10 ('roos') is 28 mm, de overige ringen (4 t/m 9) zijn 15 mm breed.
- De kruisboogsport heeft binnen- en buitenbanen. De schutter staat altijd onder een overdekte plaats.
- Wedstrijden zijn meestal over 10 schoten, voorafgegaan door 3 proefschoten. In kringverband komen ook wedstrijden van 15 schoten voor.
- Wedstrijden waarbij schutters worden uitgenodigd, zoals Koning der Koningen en Gouden Pijl, worden geschoten over 20 of 30 schoten.
Competities en prijzen
De nationale competitie bestaat uit 3 landelijke concoursen en een Nederlands kampioenschap, welke jaarlijks worden gehouden. Ook wordt er jaarlijks een kampioenschap verschoten georganiseerd alle jeugdleden en een kampioenschap voor alle dames.
Sinds 2013 is er een aparte competitie voor senioren opgezet. Deze competitie is ontstaan naast het reeds bestaande jaarlijkse seniorenkampioenschap.
En nu jij!
Wil jij misschien eens een schot wagen? Alle verenigingen in de buurt hebben kruisbogen hangen om eens een schot mee te proberen. Je hoeft maar binnen te lopen.
20 meter Traditioneel is voor bijna iedereen toegankelijk. Mannen en vrouwen schieten in dezelfde wedstrijden en de jeugd kan vanaf 12 jaar deelnemen, dus het hele gezin kan gezamenlijk meedoen. Ook voor mensen met een lichamelijke handicap zijn er volop mogelijkheden om aan de sport mee te doen.
Regionale kringen
Binnen de 20 m NKB zijn een viertal kringen (geografische indeling van verenigingen) actief bij de 20 meter kruisboog
- Kring Noord
- OWB (Onderlinge West-Brabantse Bond)
- Roosendaal
- Zundert
Binnen deze kringen is er een jaarlijkse kringcompetitie waarbij onderling in een gemoedelijek sfeer wedstrijden worden verschoten.