Veelgestelde vragen

Is het een agressieve sport?

Nee, mensen die agressief zijn, zullen nooit goede schutters worden en zijn bovendien niet welkom bij de NKB. De sport staat juist bekend om de enorme competitie, de zenuwslopende finales, maar ook de vriendschappelijke sfeer.

Wat kost een boog?

Dat is afhankelijk van de discipline Een goede boog voor 10 of 20 meter traditioneel varieert van € 400,- tot ongeveer € 1750,-. De meeste van deze bogen worden door hobbyisten gemaakt. Er is daarom een groot verschil in kwaliteit. Let bij de aanschaf van een boog goed op of de schacht recht is (met een waterpas) en of het hout en het metaal dat gebruikt is goed oogt.  

Kun je een boog huren?

Als je lid wordt van een vereniging hoef je geen boog te huren. De meeste verenigingen hebben namelijk een paar “verenigings”-bogen hangen, waarmee je meestal een tijdje mag schieten, voordat je besluit een eigen boog aan te schaffen.

Kun je een proefles nemen?

Jazeker, het enige wat je hoeft te doen, is binnenlopen bij een vereniging bij jou in de buurt. Klik hier voor het vinden van een vereniging bij jou in de buurt.

Hoe oud moet je minimaal zijn?

Kruisboogschieten begint bij 12 jaar. De NKB heeft een speciale jongerencompetitie waar je zo in kunt meedraaien.

Kan ik ook met mijn jachtkruisboog schieten bij de NKB?

Sinds kort zijn sommige van deze kruisbogen onder bepaalde voorwaarden toegestaan op de banen van de NKB in de nieuwe discipline “20 meter factory”. Nog niet alle verenigingen zijn hier op voorbereidt. Klik hier om een vereniging te vinden.

Is kruisboogschieten een seniorensport?

Integendeel, steeds meer jongeren doen mee aan de sport. Je zult merken dat als de jaren gaan tellen het moeilijker wordt om de jongere schutters qua score bij te benen. Ook conditie speelt dus een rol bij kruisboogschieten.

Kan ik als gehandicapte sporter ook deelnemen?

Jazeker!  De kruisboogsport is er voor iedereen en met name de traditionele disciplines 10 meter en 20 meter zijn ermee bekend. Als gehandicapte sporter kun je in de normale competitie meedraaien. De meeste accommodaties zijn rolstoelvriendelijk.

Waar vind ik een vereniging?

Ben je op zoek naar één van de vele kruisboogverenigingen bij jou in de buurt?

Klik hier voor het vinden van een vereniging bij jou in de buurt.

Staat jouw vraag er niet bij?

Klik dan hier om de NKB jouw vraag te stellen