Foto NKB
Bedrijfsuitje
Zoek vereniging
Vraag/aanbod

Disciplines

Binnen de kruisboogsport onderscheiden we een aantal disciplines. Elke discipline of sectie heeft haar eigen aantrekkingskracht. Hier volgt een klein overzicht. Wat uitgebreidere info staat op de pagina's van de secties zelf.

10 meter traditioneel  
Er wordt geschoten met traditionele bogen, zonder moderne hulpmiddelen, ( diopter en tunnel zijn wel toegestaan ) .

20 meter traditioneel
Idem als de 10 meter traditioneel, Er wordt geschoten op kaarten/blazoenen op een met klei of rubber platen gevulde bak.

20 meter Factory
Sinds kort worden de zogenaamde jachtbogen toegelaten op de 20meter-banen van de NKB ( onder bepaalde voorwaarden ).

Wipschieten
Bij wipschieten wordt verticaal geschoten. Het doel: een metalen schijf te raken, die is aangebracht op een mast (12,5 meter hoogte).

Match & Field  Dit zijn de  internationale disciplines

10 meter match
Er wordt gebruik gemaakt van een gestandaardiseerde kruisboog met een elektronisch trekkermechanisme (het slot) en een waterpas vizier. De pees van de boog ligt niet los op de boog, maar glijdt door een geleiderail. De

30 meter match
Het principe is gelijk aan die van de 10 meter match. Door de langere afstand zijn deze kruisbogen dan ook zwaarder uitgevoerd.  In deze discipline wordt zowel staand als knielend geschoten

Field 
Schieten in het open veld op afstanden van 35, 50 en 60 meter, met bogen voorzien van een waterpas vizier. De boog (lat) wordt met handkracht gespannen. Internationaal bestaat een wedstrijd uit 2 dagen van elk 3 x 30 schoten.